logo

INSTRUMENTEN

Je kunt bij mij terecht voor les op een drietal mooie koperblaasinstrumenten: de hoorn, de trompet en de bugel.   Hoornles Trompetles Ietsje Bontekoe Utrecht

De Hoorn

hoorn-groot

De hoorn is een prachtig muziek instrument, mooi om te zien maar vooral om te beluisteren. Veel componisten houden van de klank van de hoorn. Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en vele andere beroemde componisten schreven in hun orkestwerken belangrijke solo's voor dit instrument. Niet alleen in klassieke muziek speelt de hoorn een belangrijke rol. Ook hedendaagse componisten schrijven er graag voor. Let maar eens op filmmuziek: op de spannendste of meest gevoelige momenten hoor je vaak één of meerdere hoorns.
Net als de trompet en de bugel is de hoorn een koperen blaasinstrument. Het is een opgerolde buis van ongeveer vier meter, die bij het mondstuk tamelijk nauw is en geleidelijk breder wordt om te eindigen in een brede beker. De buis is opgerold in twee windingen. Op het instrument zitten drie ventielen. Dat zijn knopjes die bij het indrukken buisjes inschakelen waardoor het instrument langer gemaakt kan worden en waardoor je lager of hoger kunt spelen.
De hoorn klinkt lager dan een trompet, maar hoger dan een tuba.

De Trompet

trompet-groot

Primitieve voorlopers van de trompet bestonden al 2000 jaar v.Chr. De trompet zal ontstaan zijn, toen mensen erachter kwamen dat zij geluid op materialen als schelpen of holle buizen konden voortbrengen. Eén van de oudste bronnen die van trompetten melding maakt, is de Bijbel. Vanaf 1600 maakte de trompet een bloeiperiode door: de instrumenten en de mondstukken werden steeds beter en er waren veel kundige bespelers. Beroemde componisten als Bach en Vivaldi schreven trompetconcerten. De klank van de trompet is hoog en doordringend, daarom is het instrument uitstekend geschikt voor solo-instrument. Maar ook als onderdeel van diverse ensembles zoals een symfonieorkest, een harmonie of een fanfare is hij onmisbaar. En denk ook aan een bigbands, jazz-combo's of funkbands: overal duikt de trompet op.

De Bugel

bugel-groot

De bugel lijkt op een trompet; verschillen in bouw maken de klank van de bugel zachter, warmer en ronder.
De bugel is het belangrijkste melodie- instrument in een fanfareorkest. In de jazz is het gebruikelijk dat trompettisten gevoelige solo's op een bugel spelen. Ook Kyteman speelt er vrijwel altijd op.